Portre | Marija Puipate
Tasarımlarını kendi vücudundan ilham alarak şekillendiren ürün tasarımcısı Marija Puipate ile tasarımları ve objelerle ilişkisi üzerine konuştuk...

Bize biraz kendinden bahseder misin? Kariyerine nasıl başladın?
Ben girişimci bir ürün tasarımcısıyım, kendi özel koleksiyonlarımı geliştirmekle beraber markalarla iş birlikleri yapıyorum. Kendi koleksiyonlarımda kavramsal ve hissiyata önem veren tasarımlar yaparken, iş birliklerimde teknik olanakları ve olasılıkları araştırmak ve denemekten hoşlanıyorum. Bunların yanı sıra Vilnius College of Design’da ders veriyorum. Kariyerimde ve kişisel hayatımdaki en büyük gelişimim Design Academy Eindhoven, Contextual Design bölümündeki yüksek lisansım süresince oldu. Yüksek lisansım süresince ilgi alanlarımı, tasarımcı olarak güçlü yönlerimi keşfetme fırsatı buldum. Bundan sonra yapılacak tek bir şey vardı o da iyi yaptığım işi yapmaya devam etmek.
Tasarımlarında insan bedenini ilham kaynağı, başlangıç noktası olarak alıyorsun. Bu fikir nasıl şekillendi, ilhamın neydi?
Tasarımlarımda her zaman objektif bir açıklama arıyorum. Tasarımlarıma başlarken hep bir fenomen, engel yada beklenmedik bir olaya odaklanıp tasarımlarımı etrafında şekillendiriyorum. Ritüel gibi hissettiriyor diyebilirim. Kreatif işler benim için çok önemli beni hayatta motive eden şey. Biraz fazla ciddiye alıyorum sanırım ve tasarım sürecini bir nevi takıntı haline getiriyorum. Üretim sürecini günlük hayatım, alışkanlıklarım ve duygularımdan ayırmıyorum. İkisinin arasındaki çizgi bulanık ve ilhamımda buradan geliyor. Genelde konulara çok yakından ve kişisel bir açıdan yaklaşıyorum. Bizim fiziksel benliğimiz ve objeler arasındaki ilişki beni çok etkiliyor. Müzelerdeki ev eşyaları bölümünde insanların yüzyıllar evvel kullandıkları objeleri görmek beni çok etkiliyor ve hala bilinç altımızda o objelerle benzer ilişkiler kurduğumuzu fark ediyorum. Yani aslında hiç değişmemişiz.

Kendini materyalist olarak tanımlasan da tasarıma çok duygusal bir yaklaşımın var… Bu iki ayrı davranışı nasıl ilişkilendiriyorsun?
Hepsi sevgiyle alakalı. Objelere duyduğum hayranlık ve takdir bende fiziksel ve manevi bir tatmin uyandırıyor. Sahip olduğumuz bizi rahatlatan ve beğendiğimiz objeler aslında kişiliğimiz hakkında çok şey söylüyor. Objeleri kendi beğenim ve beni duygusal olarak tatmin etmesi üzerinden değerlendiriyorum.
Şu sıralar nereden çalışıyorsun? Bize iş ortamından bahseder misin?
Şu anda Vilnius şehrinden çalışıyorum. Tasarım ortamının burda ölü olduğunu düşünmektense, yavaş yavaş geliştiğini düşünmeyi tercih ediyorum ve meslektaşlarımla bu gelişimi desteklemek için elimizden geleni yapıyoruz. Genel olarak burada tasarım perspektifi geleneksel ve pragmatik, çoğunlukla İskandinav minimalistliği hakim. Çok sayıda küçük girişim ve tasarım dükkanı olmasına karşın çok azı özgün ürünler sergilemekteler. Buna rağmen sanat platformları çok gelişmiş vaziyette. Bu ilham veric