top of page

'Vardiya'`da neler oluyor?


FREESPACE(serbestmekan) temasıyla bu yılki 2018 Mimarlık Bienali 26 Mayıs’ta başladı.

Sale d’Armi, Arsenale’de yer alan ve ilk defa 2014’te açılan Türkiye Pavyonu bu yıl geniş bir küratöryel ekip tarafından tasarlandı. Kerem Piker’in küratörlüğü; Cansu Cürgen, Erdem Tüzün, Nizam Onur Sönmez, Yağız Söylev ve Yelta Köm’ün yardımcı küratörlüğünde tasarlanan Türkiye Pavyonu’nun adı ise ‘Vardiya’.

Bienal’in ana temasına yakışır bir kurguyla tasarlanan Vardiya, yirmi beş haftalık Bienal süresince Türkiye Pavyonu’nun iki haftada bir, yedi gün süren toplamda 12 vardiyayla katılımcılarını pavyonun bir parçası kılmayı hedefliyor.

Her bir vardiya farklı yürütücüler ve farklı temalarla kurgulanan birer atölye niteliğinde. Türkiye Pavyonu’nu bir sergi mekanından öte; üretme, buluşma ve karşılaşma mekânı olarak kullanmayı hedefleyen küratöryel ekip, dünyanın bütün mimarlık öğrencilerini Türkiye sergisinde yer alacak atölye çalışmalarına katılmak üzere bir açık çağrı yaptı; bu çağrıya yanıt veren öğrenciler arasından 16 farklı ülkeden 100’ü aşkın sayıda mimarlık öğrencisi,vardiya katılımcıları olarak seçildi. Atölye yürütücülerinin sayısı ise 50’yi aşkın.

Atölyelere paralel olarak, dijital bağlantıyla gerçekleşecek yuvarlak masa buluşmalarının yanı sıra, keynote konuşmacıları da vardiyalara eşlik edecek. Emre Arolat’la başlayan keynote serisi, vardiyalar boyunca sırasıyla, Jan Boelen, Refik Anadol, Eva Franch Gilabert, ve Juhani Pallasma’nun katılımıyla devam edecek.

Pavyonda; İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) koordinasyonunda ağırlanacak öğrenciler, davetli konuşmacılar ve profesyoneller eşliğinde farklı dönemlerde yapılacak seminerler, atölye çalışmaları, dijital buluşmalar ve enformel karşılaşmalarla zenginleşen üretimlerde bulunacak.

Tüm katılımcı ve ziyaretçilerin bu karşılıklı etkileşim ortamından yararlanmasını bekleyen Vardiya, aynı zamanda bu genç, yaratıcı zihinlerin bireysel ve kolektif üretimlerini Venedik'e taşıyarak, onları güncel mimarlık gündeminin merkezine yerleştirmeyi ummakta.

Bienal 25 Kasım tarihine kadar gezilebilir.

Programı görmek için tıklayın!

Etiketler: