top of page

Kadınlar için taşınabilir protesto: Yellow Spot


Design Academy Eindhoven mezunu tasarımcı Elisa Otañez, Hollanda’da kadınlar için kamu tesislerininin yetersizliğinden ötürü bir protesto gösterisi olarak sarı renkli, hareketli Yellow Spot adlı bir tuvalet yarattı.

Aslen Meksikalı olan tasarımcı Otañez, Hollanda’da sokaklara tuvaletini yapan erkeklerin sayısını azaltmak için birçok pisuar yerleştirildiğini, ancak kadınlar için çok az imkan olduğunu fark etti.

“Erkekler halka açık alanlarda, sokaklarda ve köşelerde tuvaletlerini yapıyorlardı ve buna rağmen tuvalet alanları ile ödüllendirildiler. Kadınlar da bu imkana sahip olmak için sokaklara yapmaya mı başlamalı?” diyor Otañez.

“Bir çözüm üretmek istedim. Sadece protesto amaçlı değil aynı zamanda çalışan bir şey. Bu bir tür görünmez bir konu. Bir kadın olarak tuvalet ihtiyacını karşılamak için ya restoranları ya da barları kullanıyorsun. Aslında şehir bu ihtiyaca bir çözüm üretmeli.” diye ekliyor.

Elisa Otañez’in araştırmasına göre Eindhoven ve diğer Hollanda şehirlerinde kadınların %61’i kamu tuvaletini kullanırken klozete oturmuyor ve %85’i ise sadece küçük tuvaletini yapmak için kullanıyormuş.

Yellow Spot üç unsurdan oluşuyor: tekerlekler üzerinde parlak sarı bir çerçeve, duvar görevi gören tuval panelleri ve klozet görevi gören küçük sarı bir kap. Dış tarafında siyah renklerle “Ücretsiz Tuvalet” ve “Kadınlar tarafından işgal edildi.” yazan sloganlara sahip.

Otañez, erkekler için çok sayıda opsiyon bulunmasına rağmen, toplumun yarısını oluşturan kadınların tuvalet ihtiyaçlarını giderecek bedava bir opsiyonları olmadığına dikkat çekiyor. Bu eşitsizliği gidermek için projesiyle halka açık alanlara müdahalede bulunuyor.

Öne Çıkanlar

bottom of page