PineSkins | Sarmite Polakova
Design Academy Eindhoven Social Design Master Programı öğrencisi Sarmite Polakova, çam ağacının yüzeyini potansiyel bir malzeme olarak değerlendirdi ve PineSkin isimli projeyi tasarladı.

Letonya'lı tasarımcının odan materyalinin çam ağacı olmasının sebebi ise çam ağaçlarının Letonya'da oldukça yaygın olması. Letonya'da ülke nüfusunun yaklaşık beş yüz katı kadar çam ağacı yaşıyor. Bir tasarımcının dikkatini yoğunlaştırması için ilginç bir fırsat. "Ağaçla insan arasında nasıl bir birliktelik var? Aynı bölgeyi paylaşmak ne anlama geliyor?" gibi sorularla yola çıkan Sarmite, ağaçları metalaştıran yaygın bakış açısı yerine onlara zarar vermeden ve onları özgür bırakarak çalışmak istemiş.

Çam ağacının sert ve dayanıklı gövdesinin aksine, bu malzeme oldukça yumuşak ve sürprizlerle dolu. Çam kabuğu, diğer ağaçların kabuğundan farklı olarak yaşayan ağaçlardan değil, ömrünü tamamlamış olan ağaçlardan elde ediliyor. Çam ağaçları kabukları olmadan yaşayamıyor. Bu nedenle kabuklar ağaç öldükten sonra ayrılıyor.

Kabuktan üretilen ürünler materyalin karakterine uygun olarak üretiliyor. Materyallerin potansiyellerinin zorlandığı ve karakterlerinin değiştirildiği projelerin aksine, bu kez sürece materyalin yön vermesini istemiş.

Ürün serisi, bir halı ve bir sepetten oluşuyor. Halı, bu malzemeyi bir ürüne aktarmanın en doğal yolu. Halının genişliği, ağaç gövdesinin genişliği ile belirleniyor. Halıdaki delikler ağaç dallarından geliyor. Hayvansal deriden yapılan halılarla benzerlikler görüyor musunuz?
