Paula Lorence’in otizmli çocuklar için tasarladığı Taktil objeler!
Riga School of Design and Art mezunu Paula Lorence, otizm spektrum bozukluğu olan çocukların duyusal gelişimine ve odaklanmasına yardımcı olmak, duyusal duyarlılıkların üstesinden gelmek ve tedavi sırasında anksiyeteyi yatıştırmak için Taktil adını verdiği oldukça işlevsel objeler geliştirdi.
Taktil koleksiyonu, çocuklar tarafından dokunulduğunda farklı dokunsal hisler yaratacak şekilde tasarlanmış, sekiz farklı malzemeden yapılmış 12 objeden oluşuyor.
Lorence, objeleri üç seviyeye ayırdı. İlk seviye, özellikle hassas olan çocuklar için, ikinci seviye ise daha gelişmiş ve daha güçlü dokunma uyaranlarını yönetebilen çocuklar için, üçüncü seviye objeler, çocukların kaygı ve panik atak geçirdiği durumlarda kullanılıyor.

“Yenilikçi ve iyi düşünülmüş tasarım, engelli insanlar için büyük bir öneme sahiptir. Bu insanlar için dokunma uyarısı önemlidir çünkü beyin gelişimini etkileyebilir ve potansiyel olarak yaşamlarında olumlu değişiklikler getirebilir.”

Objeler, silikon, ahşap, şeffaf plastik, alüminyum, mantar, kıl, keçe ve kompozit malzeme olan silttaşı dahil olmak üzere çeşitli malzemelerden yapıldı. Her ürün, farklı bir dokunma hissi üretmeyi amaçlıyor.
Proje, otistik spektrumdaki çocukların daha yüksek konsantrasyon seviyelerine ulaşmasına ve günlük yaşamlarında stresi azaltmalarına yardımcı olabilecek araçlar sağlamayı amaçlıyor.

Ayrıca Lorence, otizmli çocukların ebeveynleri ile de konuştu. Bu durum, hastalıktan etkilenenler için tasarlanması gereken daha fazla ürün ihtiyacını dile getirdi.
Normalde satın alınabilen nesneler çok genelleşmiş olduğunu ve otizmli birçok çocuk onları kullanamadığını söyleyen tasarımcı bu gözlemlerin ona, otizmli çocuklar için özel olarak tasarlanacak bir dizi obje geliştirmeye çalışması için ilham verdiğini söylüyor.
Proje, London Design Festival 2018'in bir parçası olan London Design Fair’da ön gösterimi yapıldı.