Seramik Desen Makinesi | Studio Joachim-Morineau
Eindhoven’da çalışan Studio Joachim-Morineau, seri üretimin tekdüzeliğinden uzak, insan elinin üretim şekline daha yakın, hatalara izin veren ve zanaatten uzaklaşmayan ürünler oluşturabilecek bir makine tasarladı.
Stüdyonun kurucuları Carla Joachim ve Jordan Morineau, teknolojinin hızını ve kolaylığını el işinin ufak hataları ile birleştirerek birbirine yakın ama birbiriyle aynı olmayan objeler üretiyor.

Bu makine likit porselen veya toprak temelli malzemeleri belirli bir ritimde akıtıyor ve çeşitli desenlerde bardaklar, kaseler üretiyor. Makine temel olarak iki parçadan oluşuyor: dönen bir platform ve damlatma sistemi. Plastik taban sistemin ortasına yerleştirilmiş ve basit bir motor sistemi ile dönmesini sağlıyor, bilgisayar kodu ile dönüş hızı belirleniyor.

Sıvı kil akıtma kısmına bağlı kaptan dökülüyor. Kapak açılarak kilin aktığı uçtan akması dağlanıyor. Kilin aktığı ucun yarıçapı değiştirilerek istenen desen oluşturuluyor. Joachim-Morineau, üretim sürecinin her anının kontrol edilemeceğini söylüyor. Kilin akışı düzensiz de olabilir, makinenin titreşim hızına bağlı olarak birbirinden farklı sonuçlar elde ediliyor.

İkilinin ürettiği makine seri üretim ile zanaatin arasında bir yerde konumlanıyor. Neredeyse seri üretime yakın benzer ürünler üretildiği halde her bir ürün birbirinden farklı. Seramiğin doğasına uygun bir şekilde farklılıklara izin veriliyor.

Farklı açılar kullanılarak açık formlar oluşturulabildiği gibi bazı formlar oldukça geometrik ve düzenli. Zanaat ve seri üretimin sınırları arasında bir noktada sınırsız desen üretebilmek oldukça heyecan verici!
