top of page

CO-RK | Digitalab

Portekizli stüdyo Digitalab, mantarı ipliğe dönüştüren için yenilikçi bir yöntem geliştirdi. Mantar üretimi ile ünlü Portekiz, Amorim gibi dünyada lider mantar üretimi yapan şirketlerinin vatanı. Portekizli stüdyo Digitalab bu doğal materyeli işlemenin yöntemlerini araştırıyor.

CO-RK olarak adlandırılan iplik, plastik gibi malzemelere sürdürülebilir bir alternatif sunuyor. CO-RK, mobilya, aydınlatma, tekstil ve aksesuar üretiminde kullanılabiliyor.

CO-RK üretimi, ağaç kabuğundan elde edilen tipik mantar üretiminden daha sürdürülebilir. Sürdürülebilir iplik CO-RK, mantar topaklarından su buharı enjekte edilerek oluşturuluyor. Bu, mantar topakların genişlemesine neden olurken, su mantardaki reçineyle bağlanıyor. Karışım daha sonra preslenerek, pamuklu kumaş ile birleştiriliyor böylece bir milimetre kalınlığında kesilebiliyorlar. Elde edilen iplikler daha sonra esnekliklerini ve esnekliklerini arttırmak için yıkanıyor.

Ürünün geliştiricilerinden Brimet Silva CO-RK’u ”Mantarın orijinal fiziksel özelliklerini koruyan, sağlam, rahat ve yıkanabilir bir malzeme” olarak açıklıyor. ”Bu süper malzeme, çok çeşitli avantajlar sunuyor, çünkü çok iyi bir termal ve akustik yalıtkan olmasının yanı sıra titreşim önleyici; aynı zamanda çevreyi korumada önemli bir rol oynuyor.“ diyor Silva.

CO-RK, karmaşık formlar veya ağ benzeri yapılar halinde dokunabiliyor. Sepet örgü, dokuma ve ağ örgü yöntemlerini kullanan tasarımcılar malzemeye uygun üretim yöntemlerini araştırmaya devam ediyorlar.

Öne Çıkanlar

bottom of page