top of page

COS & Mamou Mani


Moda deyince aklımıza gelen ilk isimlerden biri COS. Basit ve zamansız tasarımları ile her zaman ön planda olan, Londra merkezli bir marka. Yaratıcı yönetmen Karin Gustafsson’un liderliğindeki COS markası, gösterişten ziyade daha çok sessiz biryapının ve strüktürel güzelliğin peşinde. Her sene Milan Tasarım Haftası’na yeni bir işbirliği ve yeni bir enstalasyon ile karşımıza çıkan COS, bu sene de sanat ve dijital teknolojiyi birleştiren Fransız mimar Arthur Mamou Mani ile işbirliği yaptı. 15. yy’dan kalma Palazzo Isimbardi’ninavlusunda, 3D baskı ile basılan biyoplastik modülleri kullanarak, dijital olaraküretilmiş bir mimari enstalasyon.

Araştırma ve teknolojiye odaklanan Mamou-Mani’nin Londra merkezli stüdyosu, endüstride yaygın olarak kullanılan açık kaynaklı bir 3D baskı yazılımı yarattı. Palazzo Isimbardi’nin alanına özgü kurulum, çeşitli dokulardan oluşan ve gübrelenebilir ahşap ve biyoplastik karışımı kullanılarak üretilen 700 modülerparçadan oluşuyor. Palazzo’da konumlandıkları alana göre, yarı saydam ve saf biyoplastikten katı ahşap rengine göre yer değiştiriyorlar.

Palazzo Isimbardi alanı için birbirine kenetlenen yarı heykel ve yarı pavilyon modüler formlar önerildi. Erken kaygılardan biri de plastik meselesiydi. 3D baskıda çeşitli polimerler kullanılıyor; fakat COS, Mamou-Mani’ye deney yapma özgürlüğü sundu.Mamou-Mani de mevcut teknolojinin sınırlarını zorlamaya karar verdi.

Conifera olarak adlandırılan her modül, 4 saat süre zarfında 3D baskı ile üretilmiş.Enstalasyon 25 metre uzunluğunda ve 700 adet tepesi kesilmiş piramitlerdenoluşuyor. Tüm bu basım işlemi ise 4 ay sürede tamamlanıyor. Yeni yapım biçimlerinyanı sıra materyaller ve performansları ile ilgilenen COS markası, bu enstalasyon ile sürecin nihai sonucunu gözler önüne seriyor.

Tasarım ilk olarak organik formlardan oluşurken, daha sonra geometrik biçimlereyönelmiş. Herhangi bir alana uyabilecek bu modül, Palazzo’nın klasisizminden ilhamalmış.

Mamou-Mani şöyle açıklıyor: “Proje lojistik bir zorluktu. Konfor alanımdan çıktığımda, ilginç bir şeyler olacağını biliyorum. Çok meraklı bir insanım ve tasarım alanınınötesine geçtiğim de zevk alıyorum.”

COS'un yaratıcı yönetmeni Karin Gustafsson: "Sanat ve tasarımdan ilham almak vearaştırma yapmak için çok fazla zaman harcıyoruz. Son zamanlarda, sürecin, materyallerin ve iş yönteminin bir projenin en heyecan verici kısmı olduğunu ve buyüzden Arthur ile çalışmak istediğimizi fark ettik." diyor.

Günümüzde süreç ve malzeme, tasarımı belirleyen önemli unsurlar olarak görülüyor.Conifera modüllerinin oluşturduğu bu enstalasyon ise, bu belirleyici unsurlara güzelbir örnek olarak karşımıza çıkıyor.

Öne Çıkanlar

bottom of page