Digital Manual | Aram Gallery

Londra’da yeni tasarımların önünü açmak için destek olan bir kaç galeri vardır. O galerilerden biri de Covent Garden yakınlarında yer alan Aram Gallery. Geçtiğimiz yıllarda Riya Patel’in küratörlüğünde Prototypes & Experiments (Prototipler ve Deneyler) , Joints + Bones (Eklemler ve Kemikler) ve Replica serglerinde bitmiş ürünlerden ziyade üretim sürecini gösteren projeler hem tasarımcılara ilham kaynağı oldu hem de sanatseverler tarafından ilgiyle karşılandı.


Geçtiğimiz günlerde açılan Digital Manual sergisi de isminden anlaşılacağı gibi el ve makina üretimlerinin birbiriyle olan ilişkisini irdeliyor. Projeleri Bartlett Mimarlık Üniversitesi’nin kurduğu araştırma laboratuarı Material Architecture Lab öğretmenleri mimarlık öğrencileriyle beraber geliştirmiş ve üretmişler. Okulun parçası olan Grymsdyke Çiftliği ve Danial Widrig Studio da projede işbirliği yapan isimler arasında yer alıyor. Serginin isminden de anlaşılacağı üzere projelerin odak noktası üç boyutlu teknolojileri kullanırken el üretimiyle de yapılmış denemeler.

Aram Store’un en üst katındaki sergide yirmiye yakın araştırma projesi malzeme kategorilerine ayrılmışlar. Cam, kum, köpük, hindistan cevizi lifleri bu malzemelerden bazıları. Tamamlanmış büyük ölçekli prototiplerin yanlarında başlangıç noktası olan araştırma numunelerini de görüyorsunuz. Örneğin 170 cm yüksekliğindeki sünger panelin yanında 20 santimetrelik sünger köpüklerin farklı şekillerde örülüp katlandığı denemeleri bulunuyor. Projelerin açıklamalarında ise nasıl yapıldığı ile ilgili kısa bilgiler var.
Kum ve camla sıklıkla çalışan bir tasarımcı olarak beni en çok bu iki malzemeyle olan projeler etkiledi. Cam kategorisinin bulunduğu alanda ince metal grid kafeslerin içine üflenmiş camları görebiliyorsunuz. Tasarımcılar grid sistemini isteğe göre değiştirerek farklı ölçek ve şekiller de oluşturmuşlar.

Tasarımcılardan birine sergide alanındayken kum denemeleriyle ilgili ise birkaç soru sorma fırsatım oldu. Demir dökümünde kullanılan kumlar daha sonrasında kullanım ömrünü tamamlamış oluyor. Üç boyutlu kum baskısıyla denemeleri yaparken bu atık döküm kumları, kömür tozu ve bir çeşit bağlayıcı madde kullanılmış. Başlarda yeteri kadar güçlü olmayan formlar daha sonra tasarımın kodlarında yapılan değişiklikler ve yapay zeka yardımıyla daha güçlü hale getirilmiş. Malzemenin ve üretimin potansiyelini kanıtlamak için de bölücü paneller ve sandalye üretilmişler.

Sergide farklı kalınlık ve hızlarda döküm, baskı, lazer kesim, su jeti, CNC kesim, robotik kol ve kalıplama teknikleri kullanılarak seramik, geri dönüştürülmüş plastikler de yer alıyor.
Hem ilham arayışında olduğumuz, hem de çevre sorunlarını tasarım üzerinden çözmeye çalıştığımız bu dönemde başlayan Digital Manual sergisini 22 Haziran’a kadar gezebilirsiniz.
Aram Gallery: www.thearamgallery.org/now
B-PRO Bartlett: www.ucl.ac.uk/bartlett/architecture/about-us/b-pro
Grymsdyke Farm: www.grymsdykefarm.com/