top of page

d-waste | Polen Kenziman


Üniversiteler eğitim yıllarının sonuna gelirken mezuniyet sergileri açılmaya başladı. Genç meslektaşlarımızın işlerini duyurduğu ve taze fikirlerini gözler önüne serdiği mezuniyet sergilerini Tasarlayanlar ekibi olarak yakından takip ediyoruz. Bu hafta açılan Bilgi Üniversitesi Endüstri Ürünleri Tasarımı bölümü sergisi Ters-Yüz son sınıf öğrencilerinin projelerine yer verdi.

Ters - Yüz sergisinde dikkatimizi çeken projelerden bir tanesi de Polen Kenziman’ın kağıt atıkları bir kaynak olarak kullanıp, bunların olanaklarını keşfetmek üzerine proje yürüttüğü d-waste projesi oldu.

Günlük kullandığımız nesneleri ne kadar hızlı tükettiğimizin farkında olmadığımızı belirten Polen, milyarlarca insan her yıl tonlarca kağıt ve karton tükettiğinin altını çiziyor. İçerik ve verileri sanallaştıran teknolojiye rağmen tüketilen kağıt sayısı Türkiye'de yılda yaklaşık 6 milyon ton. Kişi başına ise 70 kg düşüyor. Okullar, iş yerleri ve marketlerde hala çok miktarda tüketim var. Sürekli artan tüketim kalıcılık ve geçicilik terimlerinin de yerini değiştiriyor. Nesneler artık evladiyelik değil, tamamen geçici olarak hayatımıza aldığımızı söyleyen tasarımcı d-waste projesiyle çok tükettiğimiz doğal malzeme olan kağıdı odak noktasına alıyor.

‘Peki bir tasarımcı olarak benim rolüm nedir? Benim ilham kaynağım, etrafta ki atıkları bir kaynak olarak kullanmak. Ortaya çıkan atıkları her gün görüyorum ve buna katkıda bulunmak istemiyorum. Atık malzemelerin yeniden kullanılmasını, bertaraf edilmelerinin çevresel etkilerini azaltmayı, onlara katma değer sağlayarak sürdürülebilir bir yaklaşım içinde tasarımda malzemenin rolünü, yaratıcı bir arzu duyduğum duyarlılıkla uygulamayı hedefliyorum.’

Proje süresince deneysel ürünler tasarlayan Polen, sepet örme ve kağıt hamuru tekniğini beraber kullanarak aslında bunun yapısal/strüktürel bir eleman olarak çalışabileceğini gözlemlemiş. Kendi ayağı üzerinde durabilen heykelsi bir aydınlatma birimi ve yine bu birleşimin sağladığı bütüncül formu başka bir aydınlatma üzerinde kullanan tasarımcı bu sayede tamamen geri dönüştürülebilen deneysel ürünler tasarlamış.

Polen, malzemenin olanaklarını anlayıp keşfetmek ve nasıl kurgulanacağına dair araştırılmasını konu alarak günlük tükettiğimiz malzemelerden biri olan kağıtları belirli bir süre içinde toplayıp, bu atık nesneye olan bakış açısını değiştirmeye çalışıyor. Bu yaklaşım, farklı bağlamlarda, farklı ölçeklerde ve hatta farklı sektörlerde var olabileceğini belirten tasarımcı, d-waste projesinde çalışmanın ilk önerilerini sunuyor.

Öne Çıkanlar

bottom of page