Totomoxtle | Fernando Laposse

Meksikalı tasarımcı Fernando Laposse, Totomoxtle isimli projesinde hayati bir önem taşıyan biyolojik çeşitliliği desteklemek için farklı mısırı türlerinin rengarenk kabuğundan yapılmış bir malzeme geliştirdi. Laposse, mısırın gıda olarak kullanılması sürecinde kabuklarını alıp kaplayarak dairesel ekonomiye bir örnek olacak bir teknik geliştirmiş.

Malzemeyi yapmak için mısır kabukları koçandan soyuluyor, ütüleniyor ve bir tekstil üzerine yapıştırılıyor. Daha sonra lazer ile birbirine geçen parçalar halinde kesiliyor. Totomoxtle, duvar kağıdı olarak kullanılabileceği gibi masa, lamba ve vazo gibi tasarım nesnelerinde de kullanılabilir.

Yenilenebilir, doğal bir malzemenin kullanılmasının yanı sıra, Totomoxtle, nesli tükenmekte olan bir mısır türünü yeniden popüler hale getiriyor. Malzemenin üretimi Meksika'nın güneybatısındaki Puebla eyaletinde bulunan Tonahuixtla köyünde mısır yetiştiren Meksika'nın yerli Mixte halkına da istihdam sağlıyor.

Bu proje Fernando Laposse, yerli çiftçilerden oluşan bir topluluk ve dünyadaki en büyük mısır tohumu koleksiyonuna sahip olan bir tohum bankası arasındaki iş birliğinden oluşuyor. Tohum fabrikası 50 yıl önceki kasalarından son 25 yılda tükenmekte olan tohumlar sağlıyor. Bu sayede başarıyla türlerin tanıtımı ve yaşatılması sağlanıyor. Projenin bir kısmı binlerce yıl süren tüm bu çeşitliliği ne kadar hızlı kaybettiğimiz konusunda farkındalık yaratıyor ve şimdi türler birkaç yıl içinde yok oluyor.
