Fungi Factory | Jamie Pybus

Northumbia Üniversitesi mezunu Jamie Pybus, artık kahve çekirdeğini büyüyen bir ortam olarak kullanarak yenilebilir mantar yetiştiriciliği için bir ev sistemi tasarladı. Mantar Fabrikası adı verilen kit, şu anda Birleşik Krallık'taki haneler tarafından atılmakta olan kahve alanlarının sayısında artışa yönelik bir kullanım sağlıyor.

Kahve alanlarını atmak yerine, kullanıcılar onları sadece dört hafta içinde istiridye mantarları yetiştirmek için bir yatak olarak yeniden kullanabilirler. Pybus, "Konsept evdeki atık geri dönüşümü olanaklarının vurgulanmasına yardımcı oluyor ve çoğu kez görülmeyen, dairesel ekonomiyi ellerine ve insanların kontrolüne sokuyor" dedi.

Sistem dört ürün, topraklar için bir saklama kabı, toprakları miselyum ile karıştırmak için bir kap, mantarların büyüdüğü kubbeli bir meyve veren ortam ve bir öğütücü içerir. Gevşek kahve taneleri miselyum sporları içeren saklama kabına konur. Bu sporlar filizlenir ve mantar haline gelme sürecini başlatır.

Kahve çekirdekleri, mantar yetiştirmek için iyi ve verimli bir ortamdır ve kit, bunu ev ortamında yapmanın kolay bir yolunu sunar. Pybus, “Alanında yoğun işlemlerin ev ölçekli bir ürüne küçültülmesi, yerel üretim ve gıda üretiminin başarısı için hayati önem taşıyor” dedi. Tasarımcı, "Gerçekten görsel olarak ilginç olan ve hem yetişkinleri hem de çocukları ürünün işlevi ve potansiyel yararlarıyla ilgilenebilecek bir sistem oluşturmak istedim" dedi. “Fungi Fabrikası, insanların sağlıklı beslenme alışkanlıklarına eşit derecede önemli bir fayda sağlarken geri dönüşümü ile çevreye zarar veriyor.”

Meyve ortamı içindeki karbondioksit seviyelerini ayarlayarak, mantarlar üç meyve verme döngüsüne kadar sağlıklı tutulabilir. Çıktı, sadece istiridye mantarlarını değil aynı zamanda mantar köfteleri haline getirilmek üzere öğütücüde parçalanabilen, genellikle domuz yağı olarak adlandırılan saplarını da içerir. Kalan olgunlaşan miselyum, üç büyüme turundan sonra kahve çekirdekleri ile birlikte kompost haline getirilebilir. Kullanıcılar ayrıca misel ürününü biçimlendirebilecek şekilde hasat edip kalıplayabilirler.