SUMO | Luisa Kahlfeld

Ecole Cantonale d'art de Lausanne (ECAL) mezunu Luisa Kahlfeld master mezuniyet projesi olarak cilde dost ve sürdürülebilir ekolojik kumaş SeaCell’den üretilmiş çocuk bezi Sumo’yu tasarladı.
Tek kullanımlık çocuk bezleri atık toplama alanlarında en çok bulunan üçüncü atık. Yalnızca Avrupa’da her gün 17 milyon çocuk bezi çöpe atılıyor. Selüloz elyafı, emici polimerler ve sentetik kumaşlardan oluşan bir bebek bezinin doğada ayrışması 500 yıl kadar sürüyor. Ayrıca tek kullanımlık bezler cilde zar veren kimyasallar ve toksinler içeriyor.
Sumo’nun ana materyali SeaCell, okaliptüs ve alglerden elde edilen doğada çözünür emici ve antibakteriyel bir malzeme. Bir tekstil firması ile işbirliği içinde geliştirilen SeaCell, bebekler için sürdürülebilir bez alternatifi yaratıyor.

Geleneksel plastik çocuk bezleri üç ayrı katmandan oluşuyor. Doğrudan bebeklerin cildine temas eden iç katman, yumuşak ve emici olmalı. İkinci katman ise, bebek bezinin emme çekirdeğidir. Bezin son katmanı ise su geçirmez olmalı ve sıvıların sızmasını engellemeli. Kahlfeld, tüm bu gereklilikler için İsviçreli firma Schoeller ile işbirliği yapmış. Firmanın geliştirdiği doğada %100 çözünür, su geçirmez materyal EcoRepel ile Seacell’i güçlendirerek aşınmaya ve makinede yıkanlaya karşı dayanıklı hale getirmiş. Böylece SeaCell ile üretilen Sumo, polyester kumaşlardan üretilen geleneksel bezlere dayanıklı ve sürdürülebilir alternatif sunuyor.
Piyasadaki çoğu çocuk bezi, naylon bağlantı detayları ve çıkarması imkansız olan plastik düğmeler kullanıyor. Bu yüzden tasarımcı Sumo’nun ilk çalışmalarına farklı materyallerin kolayca ayrıştırılabileceği prototiplerle başlamış. Bantların ya da düğmelerin ayrı bir kayış üzerine oturduğu modüler yapılar denemiş. Tasarım sürecinde çözmesi gereken diğer bir problem ise bezin elastik kısımlarında kullanılacak doğaya dost alternatif bir malzeme bulmakmış. Kahlfeld, araştırmalarının ve çeşitli prototipler denemelerinden sonra doğal iplikler örülerek elde edilmiş doğal elastikiyete sahip Natural Strech adı verilen materyali kullanmış tasarımında.

Geleneksel bebek bezleri kalıcı olarak birbirine yapıştırılmış hem doğal hem de sentetik elyaftan oluşuyor; bu yüzden parçalanıp geri dönüştürülmesi neredeyse imkansız. Sürdürülebilir tekstilde, tek materyalden üretim geri dönüştürülebilirlik için ideal ürün konsepti olarak görülüyor. Tek materyalden üretilmiş ürünler atık, ekstra iş gücü, zaman ve maliyet gerektirmeden geri dönüşebiliyor. Sumo bebek bezi, piyasadaki ilk tek materyalden oluşan bebek bezi. Tüm bu özellikleri Sumo’yu geleneksel bezlerden ekolojik ve ekonomik olarak avantajlı kılıyor.

Almanyalı tasarımcı Luisa Kahlfeldt, Londra Central Saint Martins Endüstriyel Tasarım mezunu. Kahlfeldt Tom Dixon, B&B Italia, Flos, Gallery Kreo gibi çeşitli firmalarla çalıştıktan sonra ECAL’de Ürün Tasarımı üzerine master yaptı. Kahlfeld’in tasarladığı ekolojik çocuk bezi Sumo malzeme, üretim, tasarım, iletişim konularında başarılarıyla BG Sürdürülebilir Kalkınma Ödülünü ve Vitra Özel Ödülü'nü kazandı. Ayrıca Sumo, 2019 James Dyson Ödülleri’nde uluslararası en iyi 20 ürün arasına seçildi.