top of page

Chalk&Cheese | Tessa Silva


Royal College of Art mezunu Tessa Silva, atık sütten yapılan kil benzeri bir malzemeyi, Chalk & Cheese adlı bombeli vazolara, şamdanlara ve kapı kollarına dönüştürdü. Silva'nın üç yıl boyunca geliştirdiği teknik, süt endüstrisinin bir yan ürünü olan tereyağı ve krema üretiminden ortaya çıkan tebeşir benzeri bir artığı kullanıyor.

Proteinler taze sütten elde edildi ve tebeşirle birleştirildi. Bu sayede polimer kile benzer bir materyal üretildi. Bu materyal 'hand thrown' metodu ile şekillendirilebilir veya kalıplanabilir. Chalk&Cheese serisi ile sosislerin yapıldığı makinelere benzer bir makine ile materyalin uzatılması ile üretildi.

Üretimde kullanılan süt Surrey'deki organik bir süt çiftliğinden ve tebeşir ise Hampshire'daki bir taş ocağından geliyor. Kalıplar için Silva, endüstriyel malzeme olarak başka bir atık sanayi ürünü kullanıyor. Şekillendirme işlemi sonrası materyal kuruduktan sonra, taş veya betonu anımsatan bir yüzeye sahip oluyor. Chalk&Cheese koleksiyonunda mavi ve pas tonlarında çeşitli şekilde boyanmış kapı kolları da var.

Yerel olarak tedarik edilmesinin yanı sıra, malzeme artık ihtiyaç duyulmadığında kolayca kompostlanabilir ve gübre olarak kullanılabilir. Kompost olarak kullanmak için, nihayetinde çürümeye ve toz haline gelmeye başlayacağı birkaç saat boyunca suya batırılması gerekir. Tasarımcı ilk kez sütle çalışmamış, daha önce RCA'daki yüksek lisans projesi için sütten üretilden bir materyali plastiğe bir alternatif olarak kullanmış. Tessa, süt tüketimiyle ilgili tartışmaları göz önünde bulundurduğunda materyali özellikle ilgi geçici buluyor. buluyorum. Veganlığa doğru devasa hareket nedeniyle endüstri için ilginç bir zaman olduğunu düşünüyor.