top of page

Tasarımcılar topluma destek oluyor

Günümüzde tüm Dünya’nın şu anda savaşmakta olduğu salgın hastalık olan Covid-19’a tasarımcılar da karşı koyarak ve toplumu bilinçlendirmeyi görev edinerek sanatlarını toplum için ortaya koymaya başladılar. Farklı alanlardaki tasarımcılar, Covid-19 salgınını yaratıcı yönleriyle ele alarak insanlara yararlı tavsiyelerde bulunmak için yeteneklerini kullanıyor. Hem tasarımlarını yapan hem de toplumu bilinçlendirmeyi amaçlayan tasarımlarıyla dikkatleri çeken yaratıcılar bu süreçte yapmamız gerekenleri yapmış oldukları tasarımlarla bizlere kolay ve etkili bir şekilde anlatmayı amaçlıyorlar.

Sanatçılar ve tasarımcılar, farklı şekillerde yapmamız gerekenleri ele alarak Covid-19’un yayılmasını yavaşlatma konusundaki tavsiyelerin topluma ulaşmasını hızlandırmak adına bilgilendirici görseller ve ya ürünler oluşturuyorlar. Bunun için tüm malzemelerini ortaya çıkaran tasarımcılar yaratıcı fikirlerini toplumu bilinçlendirmek için kullanıyor.

Şuanki süreçte ‘’Sanat toplum içindir.’’ bakış açısını benimseyen birçok sanatçı fark yaratabilecek faydalı bir şeyler yapmak adına yardımcı olmayı benimsiyor. Güzel bir akım olabileceğini düşündüğümüz bu bakış acısına sanatçıları ve tasarımcıları da davet etmek istiyoruz. Sizler de tasarımcı, sanatçı veya tasarımlara ilgili olan biriyseniz kendi yaratıcı yönünüzle elinizdeki malzemelerle şuan Dünya’da bulunan bu saygın hakkında toplumu bilinçlendirmek için nasıl bir görsel veya ürün oluştururdunuz?

Grafik tasarımcıları görsellerle toplumu bilgilendirmeyi amaçlarken, farklı dallardaki tüm tasarımcılar sadece bilgilendirmek değil, insanları korumak için üretim de yapıyorlar.

Türkiye’deki en etkili çağrılardan biri ise yakın bir zaman önce gerçekleşti. MakerSpace yöneticilerinden Erdem İnanç, 19 Mart’ta Twitter üzerinden yaptığı çağrı ile Türkiye’deki 3D yazıcı sahiplerini, yazılımcıları, tasarımcıları ve destek olabilecek herkesi koronavirüs salgını için neler yapılabileceğini tartışmaya çağırarak bir etkileşim oluşturdu. Makerspace 3D yazıcılar, 3D tarayıcılar, VR, elektronik ve donanım malzemeleri gibi kaynaklar sunan bir ortam.

Çağrının ardından Türkiye’nin koronavirüs ile mücadelesinde sağlık çalışanlarına düşük bütçeli koruyucu malzemeler sağlamak için çalışmaya başlayan ve üç gün içinde 500’e yakın kişiye ulaşan topluluk, kendisine “3BoyutluDestek” adını verdi. Türkiye’nin tek 3D ağı olan bu oluşum en önemli etkileşimlerden biri olarak gözüküyor.

Çinli mimar Sun Dayong, bireyin kendini sterilize etmesi için UV ışığı kullanarak bir koronavirüs salgını sırasında kullanıcıyı koruyacak bir kalkan için kavramsal bir tasarım oluşturdu. Sırt çantası görünümlü, açıldığında ise sizi bir kozanın içine alan tasarım pvc’den oluşuyor. Plastiğin içinde bulunan gömülü teller ile üzerlerindeki patojenleri öldürecek kadar yüksek bir sıcaklık oluşturarak kullanıcıya steril bir ortam yaratmayı amaçlıyor.