Tridi Atölye'nin Başlattığı `Destek Bizden` Projesi Gönüllü Tasarımcılar Arıyor!
Geçtiğimiz günlerde dünyanın dört bir yanından tasarımcıların sağlık çalışanlarına yardımcı olmak için ürünler ve yaratıcı çözümler ürettiklerini yazmıştık. Türkiye’de Tridi Atölye bu kapsamda Destek Bizden projesi ile hastanelerde oluşan ekipman eksikliğine yönelik ürün geliştirme ve hızlı üretim yoluyla ürünlerin tedariğini gönüllü olarak sağlıyor. Ekip, ilk olarak ürettikleri siperlik ile sağlık çalışanlarına koruyucu ekipman imkanını sağlamış. Şimdi de entübasyon kutusu, insansız oda dezenfektasyon robotu, ventilatör, make ve tulum üretimi gibi projeleri var. Ekip, tasarım ihtiyaçları için destek verebilecek gönüllü tasarımcı arıyor. Ekibe entegre çalışabilen, projeye vakit ayırabilecek ve talepleri hızlı yanıtlayabilecek tasarımcılara çağrıda bulunuyorlar.
Belirtilen kriterlere uyuyorsanız ve bu gönüllü projede yer alarak sağlık birimlerine destek vermek istiyorsanız başvurularınızı sultan@tridi.co mail adresine yapabilirsiniz. Zaman beraber olma zamanı.

Destek Bizden Projesi, COVID19 ile mücadele kapsamında, hastanelerde oluşacak ekipman eksikliğine yönelik olarak ürün geliştirme ve hızlı üretim yoluyla tedarik sağlama amacıyla Tridi ekibi tarafından İTÜ Arı Teknokent iş birliğiyle oluşturulmuş gönüllü destek hareketi. Proje kapsamında üretilen tüm ürünler doğrudan ihtiyaç noktalarına ücretsiz ulaştırılıyor. Üretilen tüm ürünler sağlık kuruluşlarında test edililiyor ve İl Sağlık Müdürlüğü ile koordine bir şekilde dağıtılıyor. Onay gereken ürünler için gerekli kurumlardan gelen onay sonrası ilerleniyor. Üretim ve koordinasyon merkezleri İstanbul Teknik Üniversitesi Maslak Kampüsünde bulunuyor.
Proje kapsamında global gelişmeler takip edilerek hastanelerde koruyucu ekipman olan siperliğin acil ihtiyaç olduğunu gören ekip buna yönelik olarak ürün geliştirme sürecini tamamlayarak, ekipmanın hastanelere dağıtımına başlamış. Bu süreçte talep yönetimini sağlamak üzere destekbizden.org platformundan oluşturularak hastane veri tabanı yüklenmiş. Bu online platform üzerinden ihtiyacı olan sağlık personeli kendisine ürün ulaştırılacak şekilde bilgilerini ve talebini sistem üzerinden koordinasyon merkezine ulaştırıyor. Üretilen ürünler İstanbul içerisinde Scotty sponsorluğuyla kuryeler aracılıyla doğrudan sağlık personeline ulaştırılıyor. Şehir dışına ise kargo ile gönderim yapılarak ulaştırılıyor.
Şimdiye kadar platform üzerinden 50.000’e yakın siperlik talebi 300’e yakın farklı hastaneden toplanmış. Siperliklerin üretimi ilk 2 hafta 3D yazıcılarla yapılarak 1500 adet ürün teslim edilmiş. Bu süreçte ürünün seri üretim kalıbı çizilerek ve üretilmiş. Geçtiğimiz günlerde de siperlik üretim kapasitesi günlük 2000+ adede çıkartılmış. Siperlik projesinin üretim ve montaj hattı kurulurken bir yandan ürün geliştirme ekibi aşağıdaki projeleri geliştirmiş:


Siperlik Üretimi
Sağlık personelini, hasta ile yakın temas esnasında kontamine olmaktan koruyan kalkan görevi gören ürün. Ürün 3D yazıcılarla veya plastik enjeksiyon yöntemiyle üretilen sert plastik kısımdan, kalkan görevi gören PETG malzemeden lazer ile kesilerek üretilen şeffaf kısımdan ve kafaya oturmasını sağlayan lastik kısmından oluşuyor.
Entübasyon Kutusu
Sağlık personelinin yatan hastayı entübe ettiği esnada, hastadan çıkan aerosol formundaki virüs kontaminasyonunu azaltmak üzere tasarlanmış, hastanın üzerini örten şeffaf bir kutu. İşlem esnasında sağlık personelinin rahat kullanımı için testleri yapılarak, tasarımı geliştirilmiş. Üretimi şeffaf akrilik malzemeden lazer kesim yöntemiyle yapılıyor.

Dalış Maskesinden Sağlık Çalışanları İçin Koruyucu Maske Üretimi
Dechatlon markasının dalış için kullanılan yüzü tam kaplayan maskeleri, hava ve sıvı geçirmedikleri için koruyucu ekipman olarak kullanılması noktasında oldukça uygun. Bu bağlamda, bu maske alınıp modifiye edilmiş, üst tarafına filtreli bir şekilde personelin nefes almasını sağlayan bir ek aparat yapılmış. Bu sayede, acil olarak müdahele edilmesi gereken hastalara yaklaşırken personel bu ürünü kullanarak hemen müdahele edebilir. Proje tamamlanmı,ş onay aşamasında.


Dalış Maskesinden Hastalar İçin Oksijen Maskesi Üretimi
Solunum maskelerinin (Ventüri maskesi) eksikliğinin yaşanması durumunda alternatif olarak kullanılabilecek olan bir ürün. Dalış maskesi modifiye edilerek bir oksijen maskesine dönüştürülür. Proje test aşamasındadır.
Ventilatör Üretimi
Dünya genelinde 20’nin üzerinde açık kaynaklı ventilatör üretim projesi bulunuyor. Ekip bu projeleri sürekli olarak inceleyerek ve en uygun olanlarının prototipini üretiyor. Yakın zamanda hızlı imal edilebilir bir ventilatör projesi çıkaracaklarmış.
UVc Işık İle Hastane Ortamında Robotik Dezenfeksiyon
Sürekli hasta devinimi olan hastanelerde, tüm ortamın ve özellikle havanın virüsten arındırılabilmesi için UVc ışık kullanılmakta. Bu ışık kaynağı belli bir dalga boyu ve güçte çalıştırıldığında, ortamdaki virüsleri öldürüyor. Ekip, hastane odalarının devir daimi esnasında oda boşken, odanın içerisinde gezip dezenfeksiyonu sağlayacak bir robot üretimi üzerine çalışıyor. Benzer projeler Çin ve Avrupa’da uygulanmış. Şu an ürün prototip aşamasında.
Ventilatör Çoğaltıcı Ekipman Üretimi
Bir ventilatörden birden fazla hastayı besleyebilmek için gerekli ek aparatların üretimi ve sistem tasarımı projesi. Proje test aşamasında.

Tulum Üretimi
Ekip, tulum üretimi için tedarik çalışmalarını başlatmış ve üretim için gerekli altyapı sağlanmış. Yakın zamanda tulum dağıtımı başlayacak.
3D Yazıcılarla N95 Muadili Steril Edilebilir Yüz Solunum Maskesi Üretimi
Proje kapsamında yüzün yarısını kaplayan bir plastik maske üretilecek. Maskenin içerisine FFP2 ve FFP3 hazır filtreler yerleştirilecek. Proje prototip aşamasında.
Bu gönüllü projede yer alarak sağlık birimlerine destek vermek istiyorsanız başvurularınızı sultan@tridi.co mail adresine yapabilirsiniz.