top of page

X-pand | Aiyana Reid


Bu hafta öğrenci projelerinden Lawrence Teknoloji Üniversitesi öğrencisi Aiyana Reid'in tasarladığı Recycle Here projesine yer veriyoruz.

Yaşadığı Detroit şehrinde, normal atıkla beraber geri dönüşüm atıklarının her bölgede toplanmadığını gözlemleyen tasarımcı, Detroit Çevre Organizasyonu (DWEJ) işbirliği ile gerçekleşen bu projede ev içi geri dönüşümü ve geri dönüşüm organizasyonlarınını kullanılmasına teşvik ediyor. X-pand geri dönüşüm kalitesinin yüzde on buçuk olduğu Detroit için tasarlanmış.

Projenin amacı Detroit için günlük geri dönüşümü yönetebilmek. Proje evsel ve günlük atıkları doğru bir şekilde ayrılmasına yardımcı olup dönüşüme ön ayak sağlamak. X-pand proje çıktılarıyla lokal ve dairesel ekonomiyi de olumlu yönde etkiliyor.

X-pand ev içi atık depolama sistemi. Tasarım metal, plastik, karton ve cam atıklarını farklı bölmelerde ayrıştırıyor. Toplama birimleri doldukça körük sistemi ile genişleyerek kullanıcıya doluluk oranı hakkında geri bildirim veriyor. Böylece kullanıcı kolayca hangi kutunun ne kadar dolu olduğunu anlayabiliyor. Birimler maksimum doluluk oranına ulaştığında kullanıcı tasarımın etrafına geçirilebilen bir şerit yardımı ile atıkları taşıyıp, kolayca boşaltabiliyor.

Detroit'te vatandaşların kendi geri dönüşümünü yapmaları için dönüşüm merkezlerine atıklarını götürüp doğru kutulara ayrıştırmaları gerekiyor. Aiyana gözlemlerinde insanların bu merkezlere plastik poşetle geldiğini, karışık biriktirilmiş atıklarını ayırarak kutulara attıklarını ve oraya getirdikleri poşetin geri dönüştürülemeyen bir öğe olduğunu gözlemliyor. X-pand projesi bu gözlem üzerine tasarlanıyor. Evde farklı bölümlere ayrılan cam, plastik, karton gibi atıklar birirlerine bağlı kutularda toplanıyor.

Tasarımcı arabayla taşınacak bu kutuları emniyet kemeriyle sabitlemeyi bile düşünmüş. Geri dönüşüm merkezine ulaştırılan bu atıklar ekstra poşet atığı oluşturmadan ve merkezde vakit kaybetmeden geri dönüşüm sistemine katılıyor.

X-pand projesi, kullanıcıları günlük ve evsel atıkları kolayca ve uygun şekilde ayrıştırmaya teşvik ederek şehrin geri dönüşüm kalitesi oranını arttırmayı hedefliyor.