top of page

Tasarlayan Kadınlar | Muriel Cooper


Muriel Cooper

Bu haftaki ilham perimiz, 20. yüzyılın en önemli grafik tasarımcılarından Muriel Cooper (1925-1994). MIT Press’in ilk tasarım direktörü ve MIT Media Lab’de kadroya alınan ilk kadın olarak, 40 seneye yayılan MIT hayatında her tasarımcının aşina olduğu birçok ikonik işe imzasını atmıştır. Her ne kadar adı tasarım dünyası dışında pek bilinmese de kendisi aslında, basılı medya ve bilgisayar grafikleri ile iletişim dünyamızı şekillendiren en önemli tasarımcıdır. 500’den fazla kitap kapağı tasarlamış ve bunlardan 100’üyle çeşitli tasarım ödülleri kazanmış bu öncü kadının hikayesine yakından bakalım.

Muriel Cooper, 1972, MIT, etrafı kimliği belirsiz erkeklerle çevrili

Muriel 1925 yılında, Brookline, Masachussetts, Amerika’da doğar. Ohio State Üniversitesi’nden 1944’te ilk diplomasını alır ve daha sonra, 1948 ve 1951 yıllarında, Massachusetts College of Art’tan tasarım ve eğitim alanlarında 2 farklı diplomayla lisans eğitimlerini tamamlar. Mezuniyetinin ardından New York’a taşınan Muriel, reklam sektörüne girer ve burada dönemin en etkili grafikli tasarımcılarından, IBM ve UPS logolarının tasarımcısı, Paul Rand ile tanışır ve Rand, Cooper’ın, tasarımı bir yaşam biçimine dönüştürmesi için O’na ilham verir.

1952 yılında, Massachusetts Institute of Technology’nin (MIT) yayınevi olan MIT Press’te freelance tasarımcı olarak çalışmaya başlar ve daha sonra, MIT Press’in tasarım ofisinin kurucusu olur. 1958’de Fullbright bursu ile Milano’ya gider ve orada sergi tasarımı eğitimi görür.

1963’te Boston’a geri gelir ve Muriel Cooper/ Media Designer adlı grafik tasarım stüdyosunu kurar. Paul Rand’ın önerisi üzerine, MIT Press kendisinden yayınevinin amblemini tasarlamasını ister ve böylelikle, Cooper’ın en büyük müşterisi olurlar. Muriel, MIT Press’in bütün grafik işlerini üstlenir; yayınevinin markalaşma sürecini ve görsel kimliğini tasarım asistanı ile kendisi gerçekleştirir. MIT Press’in, 7 barlı, kitap sırtını simgeleyen ve bu barların dizilimi ile m, i, t ve p harflerini soyut bir şekilde grafikleştiren, Bauhaus estetiğindeki, ikonik amblemini tasarlar.

MIT Press logosu, Muriel Cooper, 1964

1967 yılında MIT Press’te, tam zamanlı çalışmaya geri döner ve yayınevinin ilk sanat ve tasarım yönetmeni olur. MIT Press’in basması ve yayımlaması gereken kitapların kapsamlı bir listesini çıkarır. Bu liste, 1969’ta basılan Bauhaus gibi, grafiklerini kendisinin tasarladığı, birçok önemli tasarım kitabını kapsar. Görevi boyunca 500’den fazla kitabı tasarlar ve sanat yönetmenliğini üstlenir. Tasarım okullarının raflarından eksik olmayan bir sürü eser, Cooper’ın elinden çıkar.

Bauhaus, 1969

1974’te ise eğitimci olarak yine MIT’de çalışmaya başlar ve “Messages and Means” adlı tipografi, teknoloji ve tasarımı birleştiren dersini verir. Kariyeri artık tamamen dijital medya üzerinde yoğunlaşır. Bu sırada, yine MIT’de “Visible Language Workshop” adlı girişimiyle, etkileşimli medya (interactive media) üzerine çalışmalar yapar. Hiçbir zaman programlama öğrenmemesine rağmen, programcılar ve mühendislerle birlikte çalışarak karmaşık verileri, dijital görseller haline çevirme konusunda uzmanlaşır. 1984’e kadar olan bu süreçte, grafik tasarımın bilgisayar ekranı için geliştirilmesine öncülük eder.

1985 yılında, Visible Language Workshop, the MIT Architecture Machine Group ve the Center for Advanced Visual Studies birleşerek, MIT Media Lab’i oluşturur. Muriel, kurucusu olduğu bu departmanda öğretmeye ve araştırmaya devam eder. Araştırmaları, artık hızla gelişen arayüz tasarımı ve bilgisayar tipografisi gibi dijital araçlara yöneliktir. Daha da “somutlaştırmak” gerekirse, O’nun öncülüğünde, bilgisayar ekranlarımızda yazıların resmedilmesi mümkün kılınmıştır. Araştırmaları, dokunmatik ekran, yapay zekâ ve sanal gerçeklik gibi araçları da kapsamaktadır.

1994’te, bugün TED Talks olarak bilinen TED5 Konferansı’nda, bilgisayar ekranında, 2 boyutlu bir bilgiyi 3 boyutlu olarak görselleştirdiği araştırmaları Bill Gates’in dikkatini çeker ve konuşmasının notlarını ister. Muriel, bu konuşmadan kısa bir süre sonra kalp krizinden vefat eder. Vefatının ardından, Muriel isminin unutulmasının en büyük nedeni tevazu sahibi kişiliğidir. İşbirliğinin büyük bir savunucusu, tutkulu bir eğitimci ve hümanist bir tasarımcı olarak, fotoğraf karelerinde bile tek başına görüntülenmekten kaçınan Muriel, grafik tasarım ve teknolojinin bir arada evrilmesini sağlayan en önemli yapı taşıdır. Bugün, bilgisayarı font ayrımı yapamayan ve derinlik hissi veremeyen bir araç olarak hayal edemiyorsak, sebebi Muriel Cooper ve O’nun ekibinin çalışmalarıdır.

Muriel Cooper, Suguru Ishizaki, David Small ve öğrencilerinin Visible Language Workshop'undan, Information Landscapes, 1994, Cambridge, MA.

“Information is only useful when it can be understood.”

“Bilgi, sadece anlaşıldığı takdirde yararlıdır.”

Muriel Cooper

Öne Çıkanlar

bottom of page