top of page

Portre | Fulya Alışır

Portre'de bu hafta pamuk kullanarak ürettiği eserlerinden tanıdığımız Fulya Alışır ve hikayesi var. Fulya ile ilham kaynağı, tarzı, çalışma şekli ve daha birçok konu hakkında kendi hikayesi üzerinden konuştuk.

1.Öncelikle seni tanıyalım, kendinden biraz bahseder misin?

Merhaba, ben Fulya 1980 yılında İstanbul’da doğdum. Yeditepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Grafik Tasarımı 2002 mezunuyum. Uzun yıllar mücevher işçiliği ve tasarımı üzerine çalışmalar yaptım. Aynı zamanda Milano’da takı üzerine kısa süreli eğitimlerim ve cam üzerine de Venedik’te cam sanatçılarıyla bir arada bulunma ve cam ile çalışma fırsatım oldu. Sonra pamuk ve pamuklu çubukları keşfettiğimde benim için yeni ve uzun bir serüven başladı.

2.Malzeme olarak pamuğu kullanarak sanat eserlerini oluşturmaya ne zaman başladın?

Malzeme olarak pamuk ve pamuklu çubukları kullanalı yaklaşık dört sene oluyor.

3.Stüdyon/çalışma ortamın nerede? Bulunduğun mekan seni nasıl etkiliyor?

Stüdyom Bağdat Caddesi’nde buluyor. Sürekli insan içinde olmak beni daha üretken kılıyor. Sanatla ilgilenen bir kişi olarak zaman zaman çok yoğun ve derin anlar içinde kendimi bulabiliyorum, o anlardan arada bir sıyrılıp dışarıda da hayatın aktığını bilmek gerekiyor. Bu sebeple, bazen çalışmayı sonlandırıp akşam sahilde bir yürüyüş yapmak, okuduklarımı, yaşadıklarımı, ya da yeni hayallerimi zihnimde toparlamak ve deşarj olup birazda insanlarla bir araya gelebilmek benim üretkenliğimi arttırmak için harika bir fırsat sunuyor.

4.Fulya Alışır adı altında neler yapmayı planlıyorsun?

Tabii ki çok planlarım var işimle ilgili ama bunlar sürpriz olsun bence şu anda, ama şunu söylemek isterim ki kendi üzerimde yaptığım çalışmalarım ve deneyimlerimle desteklemek istediğim psikoloji üzerine farkındalık yaratmak… Kendi bedenimizin ve duygularımızın farkında olmak, Instagram’da bu konular üzerine sıkça yazılar yazmaya çalışıyorum. İşlerimle vermek istediğim mesajlar var, mesela 10 yıldır hiç ilaç kullanmıyorum bunun yerine o hastalığın temeline inmeye çalışıyorum, destek alıyorum, kendimle bağımı güçlendirmeye çalışıyorum ve bunu herkesin yapabilmesi için çaba harcamak istiyorum. Belki ileride sanat ve psikolojiyi birleştiren bir toplum projesi yapabilirim.

5.Eserlerinde ilham aldığın noktalar neler?

Eserlerimi yaparken psikoloji, beyin işleyişi, nöroplasti, DNA’lar, hücreler, ilk oluşumlar en temel kaynağım.

6. Kendi tarzınızı nasıl tanımlarsın?

Kendimi çağdaş bir sanatçı olarak tanımlıyorum ama benim için ba