`Hata` senin için ne demek?
Bu hafta tasarım sürecinde ortaya çıkan hataları ve başarısızlıkları konuşuyoruz. Maalesef hatalar kadar bununla nasıl başa çıktığımız çok da bahsedilmeyen bir konu. Hataların ve başarısızlıkların aslında gelişimimizde büyük yer aldığını düşünüyor ve bunlar hakkında daha çok konuşup paylaşmamız gerektiğini düşünüyoruz. Farklı disiplinlerden tasarımcılara 'hata' ya yaklaşımlarını öğrenmek için sorular sorduk iki bölümde paylaşacağımız bu seriyi keyifle okumanız dileğiyle.
Ezgi Çatori | Tasarımcı

Kendini birkaç cümlede tanıtır mısın?
10 seneyi aşkın çalışma hayatımı çeşitli uluslararası şirketlerde satış, pazarlama, ürün yönetimi, kullanıcı deneyimi tasarımı ve danışmanlık gibi bir çok farklı pozisyonda deneyim sağlayarak geçirdim. Kullanıcı odaklı tasarım metodolojisini çalışmalarımın merkezine koyarak tasarım odaklı düşünme, yalın inovasyon ve agile (çevik) yaklaşımlarıyla şekillenen ürünler ve servisler üretmeye devam ediyorum.
Hata başarısızlık senin için ne demek? Yaptığın işi nasıl etkilediğini düşünüyorsun?
Anksiyete, hata ve başarısızlığın ne kadar önemli bir ders alanı olduğunu bilmekle birlikte bu ders üzerine odaklanmak ve çalışmak ayrı bir efor gerektiyor bunu kabul ediyorum. Aslında biraz etiketlerle ilgili bir bakış açısı olduğunu düşünüyorum, yapılan şeyi hata ya da başarısızlık olarak görülmesini. Hep negatif kodlarla algılıyoruz bu tanımlar altında konumlandırdığımızda. Aslında tasarımın, tüm üretim sürecinin sonsuz iterasyon içerdiğini biliyoruz. O nedenle aslında sadece bir iterasyon fırsatı dersek sanırım çok daha anlamlı bir perspektiften süreci deneyimleyebiliriz.
Yaptığın iş çok uzun süren süreçler ve detaya odaklanmanı gerektiriyor. Hiç hata yaptığın oluyor mu? Bununla nasıl başa çıkıyorsun?
Evet oluyor (Arkada belirli belirsiz Hatasız Kul Olmaz şarkısının melodilerini duyuyoruz). Bu nedenle iş birliğine, birlikte üretime inanıyorum. Tüm süreçler içerisinde tek başımıza yaşacağımız körlük ve olası sapmaların bu şekilde biraz daha önlenebileceğini düşünüyorum. Her fırsat bulduğumda Dry-run, Design Critique ve Playback ile kendi içimde bunu işletmeye çalışıyorum. Buradaki sapmalardan kaçmak tamamen mümkün değil, bu noktada aslında bu sapmanın oluşumuna yönelik kök nedeni bulmaya çalışıyorum. Araştırma kısmında bir sorun mu oluştu, benim “Bias”larımla mı ilgili ya da problemin doğru tanımlanmaması mı kaynaklı diye bakarak bu adamlara gerekiyorsa tekrar dönüp yeni bir yolculuğa çıkıyorum.
__
Mert Bağcılar | Servis Tasarımcısı

Kendini birkaç cümlede tanıtır mısın?
Merhaba ben Mert. Bilgisayar mühendisliği ve etkileşim tasarımı üzerine eğitim aldım. Son 12 yıldır da aslında insan odaklı tasarımın pratiğini yapıyorum diyebilirim. Accenture, Fjord, Wunder Innovation Studio ve IBM iX gibi firmalarda çalışarak müşterilerime servis tasarımı ve kullanıcı deneyimi tasarımı alanlarında danışmanlık hizmetleri verdim. Şu anda da bağımsız bir tasarımcı olarak dünyanın farklı yerindeki müşterilerimle projeler yapıyorum. Bir yandan finans, yatırım gibi kendi ilgi duyduğum alanlarda da girişimler yapmaya çalışıyorum. Geçtiğimiz 3 senedir de Kadir Has Üniversitesi’nde
Tasarım Yönetimi ve İnsan Odaklı Tasarım Metodolojileri üzerine dersler veriyorum.
Hata başarısızlık senin için ne demek?
Açıkçası hata/başarısızlık benim için fırsat demek. Yeni bir şey öğrenme fırsatı. Sadece iş alanında değil, hayatın genelinde de yaptığım hatalardan ders alıp onları bir daha yapmamaya çalışırım. Her zaman yapamasam da çoğunlukla başarılı olurum bu konuda 🙂
Yaptığın işi nasıl etkilediğini düşünüyorsun?
Olumlu veya olumsuz etkiliyor diye bir şey söyleyemem. Sanırım biraz da nasıl bir hata yaptığınıza bağlı olarak değişir. Ama aslında tasarım sürecinde zaten sürekli dene, öğren ve tekrarla adımlarını takip ederek ilerlediğimiz için, tüm kullanıcıları ve paydaşları sürece dahil ettiğimiz için, işin içeriği ile ilgili hata yapma olasılığımızı oldukça minimize ettiğimizi düşünüyorum.
Yaptığın iş çok uzun süren süreçler ve detaya odaklanmanı gerektiriyor. Hiç hata yaptığın oluyor mu? Bununla nasıl başa çıkıyorsun?
Aslında hata ya da başarısızlığı bir fırsat olarak gördüğüm için yaptığım işte de hata yapmaktan korkmadan ilerleyebiliyorum. Sanırım bu noktada yaptığınız hatayı nasıl düzeltebileceğinize dair kendinize de güveniniz olması önemli bir artı oluyor. Ben hata yaptığım noktada zamanında ve açık iletişimle onu düzeltmeye çalışırım ki etkisini en aza indirebiliyim. Ben profesyonel iş hayatımda her zaman tasarımın danışmanlığını veren tarafta olduğum için kendi yaptığım hatalarla veya başkalarının yaptığı hataları yönetmekle çok uğraştım, bu da sanırım bende hata yapmayı en aza indirme ve yapıldığında da bunu doğru yönetmeyle ilgili ayrı bir kas geliştirdi.
__
Rüya Akyol | Ürün Tasarımcısı

Kendini birkaç cümlede tanıtır mısın?
Ben Rüya, hayatının her alanında yaratıcı ruhlu hissettiği için tasarımcı olmaya karar vermiş ve bu yolda bir çok başarı ve sürprizle karşılaşmış bir kadınım. İstanbul’da doğup büyümüş olmak bana farklı bakış açılarına karşı açık görüşlü olmayı öğretti. Bu sayede Milano, Paris gibi dünyanın en rekabet dolu şehirlerinde ayakta kalma gücü buldum. Farklılıklardan ve önüme çıkan engellerden beslenerek bugun kendi stüdyomun temellerini atıyorum.
Hata başarısızlık senin için ne demek? Yaptığın işi nasıl etkilediğini düşünüyorsun?
"Gerçekten bugüne kadar ne kadar çok hata yaptığımı bilmiyorum, saymadım.
"Öldürmeyen şey güçlendirir." Nietzsche
Gerçekten bugüne kadar ne kadar çok hata yaptığımı bilmiyorum, saymadım. Bu aynı yabancı dil konuşmak gibi. İnsanlar hata yapmaktan çekindikleri için konuşmuyorlar, konuşamadıkları için ilerletemiyorlar. Bir kişi alanında başarılı olmak istiyorsa, önce hata yapmaktan korkmamayı öğrenmeli.
Yaptığın iş çok uzun süren süreçler ve detaya odaklanmanı gerektiriyor. Hiç hata yaptığın oluyor mu? Bununla nasıl başa çıkıyorsun?
Tabii ki oluyor. Özellikle uzun projelerde arada geriye sarıp üstünden geçmek gerek. Ancak çağımızda her şey çok hızlı ilerlediği için bu her zaman mümkün olmuyor. Bu sebeple ben takım halinde çalışmayı çok seviyorum. Bir elin nesi var iki elin sesi var.